You are currently viewing EKSPRESSIIVINEN TAIDETERAPIA HYVINVOINNIN LÄHTEENÄ

EKSPRESSIIVINEN TAIDETERAPIA HYVINVOINNIN LÄHTEENÄ

– myös sinulle, joka et koe itseäsi millään tavalla luovaksi tai taiteelliseksi

Ekspressiivinen taideterapia on terapiamuoto, jossa käytetään erilaisia luovia menetelmiä – ei pelkästään kuvataidetta, vaan myös musiikkia, kirjoittamista, liikettä ja improvisaatiota. Näitä käytetään niin tunteiden ilmaisemisessa ja käsittelemisessä, uusien näkökulmien ja merkitysten löytämisessä kuin henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistämisessä.

Ekspressiivisestä taideterapiasta – eli exasta – ovat hyötyneet ihmiset, jotka ovat kokeneet stressiä, ahdistusta, masennusta, traumaa tai muita elämän haasteita. Sen kehollis-ilmaisulliset menetelmät kannattelevat ihmistä oman elämänsä luovassa tutkimisessa ja oivaltamisessa, vaikka ihminen ei kokisi olevansa millään lailla luova tai taiteellinen. Tavoitteena ei olekaan luoda hyvää ja kaunista taidetta, vaan käyttää luovia menetelmiä oman hyvinvoinnin edistämisessä. Kutsunkin esimerkiksi exassa käytettävää kuvataidetta mieluusti sotkemis-piirtämis-maalaamiseksi.

En osaa piirtää enkä laulaa – en ole luova

Monella meistä on ikäviä kokemuksia kouluajan kuvaamataidon tai äidinkielen tunneilta tai jopa aiemmilta elinvuosiltaan. Se tunne, kun omaa työtä tai esitystä arvioidaan ja pahimmassa tapauksessa arvostellaan! Moni meistä ajatteleekin, ettei itsellä ole taitoa tai lahjakkuutta piirtää, maalata, kirjoittaa, laulaa tai tehdä mitään muutakaan luovaa.

Kuitenkin jokainen paperille ilmaistu viiva ja väri, jokainen suusta tuleva ääni, jokainen kirjoitettu sana ja koettu liike on sinun luomustasi. Olemme jokainen luovia. Joka kerta kun teemme jonkin uuden asian tai vanhan asian uudella tavalla tai ratkaisemme jonkin kinkkisen ongelman, käytämme luovuuttamme. Ja tällä luovuudella myös luomme elämäämme jatkuvasti. Ja tuota luovuutta voimme käyttää myös tietoisesti oman elämämme tutkimisessa ja oivaltamisessa. Ja siksi…

Sinun ei tarvitse olla millään tavalla taiteellinen osallistuaksesi exaan

Koska ekspressiivisessä taideterapiassa ei ole kyse siitä, miten teet jotain; vaan siitä, mitä teet itsellesi. Ekspressiivisessä taideterapiassa ei ole kyse siitä, miltä lopputulos näyttää;  vaan siitä, miltä se tuntuu ja mitä uutta oivallat. Ekspressiivisessä taideterapiassa ei ole kyse siitä, miten muut näkevät sinut; vaan siitä, miten sinä näet itsesi.

Tästä huolehtivat niin exan perustana oleva humanistinen ihmiskäsitys kuin sen työskentelyperiaatteet: kukin on oman elämänsä paras asiantuntija, ja sen vuoksi exassa ei analysoida tai tulkita muiden ilmaisua, oli se sitten kuva, kirjoitus tai vaikka improvisoitu liike. Sitä en tee myöskään minä ohjaajana. Minun tehtäväni on kannatella hyväksyvästi ryhmää ja ohjata työskentelyä exan ihmiskäsityksen ja työskentelyperiaatteiden avulla.

Ekspressiivisessä taideterapiassa on ennen kaikkea kyse siitä, että sinä annat itsellesi luvan luovuuteen omalla tavallasi ja omilla ehdoillasi. Siinä on kyse siitä, että annat itsellesi tilaa ja aikaa tutkia omaa mieltäsi ja maailmaasi uusin silmin. Siinä on kyse siitä, että annat itsellesi mahdollisuuden ilmaista ja käsitellä tunteitasi turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä. Ja siitä, että annat itsellesi arvoa ja hyväksyntää sellaisena kuin olet – kaikkine  tunteinesi ja ajatuksinesi. Sillä tuosta hyväksynnästä voi nousta jotain uutta ja arvokasta sinulle itsellesi.

Ekspressiivinen taideterapia ei ole kilpailu eikä suoritus. Se on matka ja kokemus. Se on lahja ja ilo. Ja se voi olla myös sinua varten. Sen vuoksi kutsunkin sinut tutkimaan…

voisiko exa palvella myös sinua?

Olet lämpimästi tervetullut Hengähdä hetkeksi -työpajoihin, joissa saat kokeilla exassa käytettäviä luovia menetelmiä. 1,5-tuntiset työpajat tarjoavat sinulle mahdollisuuden rentoutua, inspiroitua ja voimaantua luovien menetelmien avulla – ilman suorituspaineita, sillä exassa ei ole virheitä eikä oikeita lopputuloksia. Sen sijaan työpajat on maustettu aimo annoksella lämpöä, läsnäolo ja leikkimielisyyttä. Ne tarjoavat sinulle myös mahdollisuuden tiedostaa pieniä tärkeitä oivalluksia siitä, mitä tarvitset elämässäsi juuri nyt – voidaksesi hyvin tai ainakin löytääksesi toivon paremmasta, aidommasta, itsesi näköisestä elämästä.

Voit tutustua pajoihin osoitteessa:

www.tahtilapset.fi/hengahda-hetkeksi-luovuuspajat